Tips voor duurzaam en gezond eten

Het leuke is dat je via je bord een positieve bijdrage kunt leveren aan de natuur, de boeren en het klimaat. Door duurzamer te eten kun je je milieu-impact flink verlagen. En je slaat 2 vliegen in 1 klap, want als je duurzamer eet, eet je meestal ook gezonder!
Dit lijstje is geen Heilig Moeten, maar een uitnodiging om te ervaren welke invloed jouw keuzes hebben op ons voedselsysteem.

1.    Eet minder dierlijk, meer plantaardig
Vlees heeft een hoge milieu-impact. Eet dus meer groente, peulvruchten (bonen, linzen of kikkererwten), ongezouten noten of ei en minder rund, varken, geit en schaap. Beleg je volkoren boterham daarom regelmatig met groente, fruit, humus of pindakaas/notenspread.

2.    Eet lokaal
Hoe minder kilometers je eten aflegt hoe minder milieubelasting. Ook help je zo Nederlandse boeren.

3.    Kook seizoensgebonden
Groenten en fruit uit het seizoen hebben een lagere milieu-impact omdat er geen energie voor de kassen of het vervoer met een vliegtuig nodig is.

4.    Verspil zo min mogelijk voedsel
Koop niet meer dan je nodig hebt en gebruik de dingen die al in de (koel)kast staan op tijd. Kook op maat en bewaar de restjes of maak er soep van, bijvoorbeeld voor de lunch de volgende dag.

5.    Eet niet meer dan je nodig hebt
Af en toe een lekkere snack moet kunnen, maar de suikers en vetten zijn niet erg duurzaam en meer eten dan nodig is, is ook verspilling.

6.    Drink water
(Kraan)water, koffie en (kruiden)thee zonder suiker zijn toch echt de enige drie dranken die in de Schijf van Vijf worden aangeraden. En als je dan toch voor alcohol kiest, neem dan bijvoorbeeld een lokaal bier of wijn uit Europa.

7.    Let op de keurmerken
Let bijvoorbeeld op biologische voeding zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest (EKO of Demeter), milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten zoals Fairtrade en Rainforest Alliance. In de Keurmerkenwijzer vind je meer informatie over deze keurmerken en logo’s.

Hoe je lokaal mee kunt doen
 
• Lokale groenten vind je bijvoorbeeld bij: Lekkernassûh, Rechtstreex, Kievitamines, CSA Pluk Den Haag, Fietsen voor mijn Eten in het Westland, Heerlijk van Dichtbij, Bio aan huis, De Bramenhorst, BuitenLeeft, of op de wekelijkse boerenmarkt op Prins Hendrikplein (donderdag) of Lange Voorhout (woensdag).

• Koop ook eens in een verpakkingsvrije winkel

• Koop lokale zuivel, bijvoorbeeld uit Midden-Delfland

• Vraag naar lokale producten in je supermarkt, je bedrijfskantine, bij je groente- en kaasspeciaalzaak of bij je favoriete horeca.

• Start met moestuinieren in het groot of in het klein: vraag bijvoorbeeld een moestuin aan bij de gemeente of sluit je aan bij een volkstuinvereniging. Leg een klein (stoeptegel)tuintje aan met bessenstruiken en aardbeien of start samen met je buren een buurttuin. Ook op je balkon kan je in bakken al groenten kweken.

• Ga eens kijken bij één van deze tuinen om inspiratie op te doen of je aan te sluiten.

 

Heb je tips om deze lijst aan te vullen? Laat het ons weten via info@ons-eten.nl. We horen graag van je.