Geef meer vruchtbaarheid aan Voedsel-verbindingsplekken

Samenwerking tussen burgers, zorgprofessionals en gemeenten maakt toegang tot een gezonde leefomgeving toegankelijker
Uit recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Ons Eten blijkt dat het vergroten van bekendheid met voedsel-verbindingsplekken binnen het zorgveld de toegang tot een gezonde leefomgeving verbetert, juist voor die mensen die er meeste baat bij hebben. Eerder onderzoek toont aan dat groene ontmoetingsplekken en sociale voedselinitiatieven de weg wijzen naar een gezonde leefomgeving. Deze voedsel-verbindingsplekken zijn plekken waar gemeenschappen samenwerken rond voedsel: buurttuinen, stadsoases, stadslandbouw, plekken waar samen getuinierd, gekookt en gegeten wordt. Voedsel-verbindingsplekken spelen een cruciale rol in het verbeteren van gezondheid, het versterken van sociale cohesie en het bevorderen van duurzaamheid. Om hun potentieel volledig te benutten is samenwerking tussen burgers, gemeenten en zorgorganisaties essentieel.
Afgelopen maanden heeft Mark Bos, student Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool in opdracht van Ons Eten onderzoek gedaan naar: “Hoe brengen we de praktijk van een gezonde leefomgeving naar de huisartsenpraktijk”.
In dat kader is in opdracht van Ons Eten onderzoek uitgevoerd of en hoe het zorgveld bekend is met deze plekken. Voor welke doelgroepen zij geschikt zouden zijn, of er mogelijkheid is voor een verwijzing zoals in geval van onder andere 'natuur op recept' en wat huisartsen en praktijkondersteuners nodig hebben om te kunnen verwijzen.
De geïnterviewde huisartsen en praktijkondersteuners zien duidelijke meerwaarde om mensen uit eenzaamheid te trekken en sociale interactie te stimuleren. Volgens hen leveren deze plekken een bijdrage aan mentale en fysieke ontspanning in een natuurlijke omgeving. En last but not least stimuleren voedsel-verbindingsplekken een gezonde leefstijl en toegankelijke kennis over gezond voedsel. Aanbevelingen die volgen uit het onderzoek zijn: vergroot de kennis over wat voedsel-verbindingsplekken zijn en waar je ze kunt vinden. Gemeenten maar ook plekken zelf zouden communicatie hierover kunnen verbeteren, in de wijken zelf, maar ook bij zorgprofessionals actief in de onmiddellijke omgeving van deze plekken. Door zorgprofessionals als ambassadeur te benoemen of hen vertrouwd aanspreekpunt voor deze plekken te maken, maak je ze meer zichtbaar. De plekken zelf zouden buddies kunnen benoemen die mensen die voor het eerst binnenlopen kunnen helpen gemakkelijker terug te komen.
Marianne Edixhoven, initiatiefneemster van StadsOase Spinozahof is blij met het onderzoek en de aandacht die het gegenereerd heeft bij het zorgveld, immers: " in een gezonde leefomgeving zoals Spinozahof beslaat een huisartsenpraktijk slechts één vierkante meter".