Menno Swaak

Initiatiefnemer, Coordinator Permacultuurcentrum Den Haag
Wie ben je & op welke wijze ben je (professioneel) bezig met voedsel?
Coördinator Permacultuurcentrum Den Haag en beheerder Eetbaar Park in het Zuiderpark.
Ik ben al vijftig jaar geïnteresseerd in natuurvoeding, macrobiotiek en gezonde voeding in het algemeen.
Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik besteed aan het organiseren introducties, lezingen, opleidingen en trainingen op het terrein van gezondheid (voeding) en persoonlijke ontwikkeling. De laatste zeventien jaar is dat vooral met Permacultuur geweest.
Met mijn bedrijf, Permacultuur Nu!, bied ik een breed scala aan cursussen en opleidingen aan als Permacultuurcentrum Den Haag.
Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode die gericht is op het realiseren van productieve, ziektevrije en toekomstbestendige voedselsystemen waarbij de natuur het voorbeeld is en waarin gewerkt met respect voor de natuur.
We leiden mensen op om meer zelfvoorzienend te zijn in hun voedselsituatie en/of op een verantwoorde manier ook voor andere te produceren in tuinen, tuinderijen, boerderijen of voedselbossen.
Ook helpen we mensen op weg voor wie het (moes)tuinieren nog relatief nieuw is met introducties en cursussen.
Wat maakt dat je doet wat je doet?
Een diepe bezorgdheid over de huidige wereldvoedselsituatie en de impact die dat heeft op onze gezondheid, ons milieu, het klimaat, biodiversiteit en ons welzijn.
Ik krijg veel energie van als ik kijk naar hoe we met lokaal en regionaal gekweekte voeding ontzettend veel positiefs kunnen bijdragen aan reële verandering ten goede.
Waarom heb je je aangesloten bij Ons Eten?
Een organisatie als Ons Eten is onontbeerlijk als je tot verandering wilt komen. Het verbindt producenten en consumenten, het verbindt burger en overheid, en visie met praktijk. En Ons Eten doet dat dan ook nog met veel kwaliteit en inzet. Het zal een van de beste van onder op bewegingen blijken te zijn waarmee we door de huidige crises gaan komen. Daar sluit ik me graag bij aan.
Wat breng je mee naar ons gemeenschappelijke voedsellandschap?
Mijn bijdrage ligt in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod: van kennis, inzichten en ervaringen over hoe duurzame, biologische en efficiënte voedselsystemen, zoals (buurt)tuinen, tuinderijen, boerderijen en voedselbossen en daarbij de fouten te vermijden die nu nog vaak gemaakt worden door eenzijdige of onvolledige kennis. Hoofdthema's zijn de bodem, watermanagement, beplanting en efficiënte ontwerpen.
Wat kan de community van Ons Eten voor jou betekenen?
We zoeken nog ambassadeurs, mensen, die onze visie en kennis willen helpen uitdragen, maar die tegelijkertijd ook voelhoorns en voelsprieten willen zijn waarmee we beter verbinding kunnen houden met de samenleving.