De Zee, visserij en zeewier route
De zee is een rijke bron van voedsel. Vis, schelpdieren, zeewier. Vis is gezond vanwege de goede vetzuren en puur natuur. Den Haag heeft altijd voor een deel van de zee geleefd. Al in de oertijd leefden er al jagers- verzamelaars langs de Nederlandse kust. Vis, schelpen en wier hebben dus altijd op ons menu gestaan.
We brengen een bezoek aan Muzee om te zien en te horen welke rol vis en de visserij vroeger speelden. Daarna rijden we via de boulavard naar Scheveningen, waar een korte rondvaart door de havens op het programma staat. Daarna naar de visafslag in de haven met het verhaal over, hoe de vis aan land komt en welke route het daarna aflegt. Paul Einderhand (Stichting NoordzeeVis). Daarna rijden we naar de Noordzee Boerderij (Campus at Sea) om te zien wat de zee ons tegenwoordig ook kan geven in de vorm van Nederlands zeewier. En we horen wat de Noordzeeboerderij van plan is. We sluiten de route af met het eten van een gezond stukje vis.
De ondernemers van de Grote Markt, samen 8 horecagelegenheden, zetten zoveel mogelijk in op biologisch, lokaal, duurzaam, sociaal verantwoord, verspillingsvrij, verpakkingsarm en een korte keten. Niet alles kan, want de klant wil (nog) niet overal een eerlijke, werkelijke prijs voor betalen en ze moeten publiek ook niet wegjagen. Want uiteindelijk wil je zoveel mogelijk mensen bereiken. Waar kan in samenwerking met andere ondernemers, om bijvoorbeeld gezamenlijk logistiek af te stemmen om transport km te verminderen. Hier communiceren zij weinig over, omdat zij het niet bijzonder vinden, maar normaal.
Er is al sprake van deze vismarkt in 1797, maar de naam is pas vastgesteld in 1925. In eerste instantie was de naam Riviervischmarkt. De straat wordt gedomineerd door de eeuwenoude Grote Kerk aan de ene kant, en het voormalige hoofdkantoor van de Nutsspaarbank uit 1920 aan de andere kant. Naast de kerk staat een waterpomp die 260 jaar oud zou zijn (2019). Sinds 2019 is deze weer functioneel. Het is één van de slechts 3 overgebleven oude pompen. Aangrenzend, op de hoek van de Schoolstraat, waren de visbanken. Daar werd zeevis verkocht door vissersvrouwen, die met die vissen uit Scheveningen kwamen lopen. Van de oude Riviervismarkt is weinig overgebleven.
Hoe konden onze zeehelden/rovers zulke lange tochten maken?
Genoeg gezond drinken en eten. Dan moet je eten kunnen bewaren; pekelen, drogen, en houdbare nieuwe citrusvruchten bijv. Ook veranderde onze palet aan voedsel, er kwam namelijk van allerlei nieuws mee terug van al die reizen! Bijv. specerijen, peper (verkoop 80x inkoopprijs!)
Door buurt opgezette tuin. Tig mini moestuintjes, kennismaken met natuur en voedselteelt. Wat is er nodig om voedsel te laten groeien, het op je bord te krijgen. Wat is de waarde van voedsel? en hoe snel gooi je weg (verspilling). #MeerPlantaardig is nodig voor duurzamer voedselsysteem.
Foto: © Frank Jansen
Verlaging drempel naar duurzamer, meer plantaardig voedingspatroon. Combi van ondernemerschap en duurzaam (want lokaal; minder transport, verpakking, verspilling) & sociaal. Producten uit eigen moestuin in de keuken verwerkt. Tuinders zijn van MensEnTuin, mensen met zorgbehoefte/dagbesteding
De eeuwenoude traditie van de visserij, de daarmee verbonden beroepen, en het moderne bad- en strandleven vormen het gezicht van Scheveningen. Onze collectie biedt een overzicht van de visserij en het dagelijkse leven van toen en nu.
Van oudsher locatie waar vissersboten hun vangst uitladen en veilen. Voorheen zeilboten nu van dagvissers (enkelen, lokaal) tot trawlers die wereld over varen. Voor alle vangst gelden verhandelbare quota, veel opgekocht door grote rederijen. Alles via de veiling. 80% van wat geveild wordt word echter met de vrachtwagen aangeleverd vanuit noordelijke streken.
Campus@Sea staat voor samen innoveren voor duurzaam, meervoudig gebruik van de Noordzee. Met een ontmoetingsplek voor impactmakers met innovatieve ideeën en huisvesting voor maritieme bedrijven die willen leren en innoveren. Hier werken onderwijs en onderzoeksinstellingen samen met bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties.
Zeewier: Bron van eiwitten; eiwittransitie. Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het een soort superfood, dat makkelijk te verwerken valt in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier.
ZUID is ook van GMDH, zoveel mogelijk lokaal en bio, vis alleen uit Europa. Maar klant wil niet voor alles betalen, dus ze kunnen niet dat in alles doorvoeren.
Strandpaviljoen Zuid is onze eindbestemming van de route. We laten alles van deze dag nog een keertje aan ons voorbij trekken, terwijl we met onze voeten met het zamd spelen. Natuurlijk onder het genot een stukje vis en een heerlijk glas!