Brood, Granen en Bier Route

Een groot deel van het eten op ons bord komt uit de akkerbouw. Zij telen granen, aardappelen, uien en wortels. Dat gaat het beste op grond waar klei in zit. Voor Den Haag is dat het dichtste bij in de Hoekse Waard en de andere Zuid-Hollandse eilanden.

In deze ontdekkingtocht gaan we vanaf de Tempel langs de Grote Markt, het Koorenhuis, de Brouwersgracht, het Panderplein, Van Kleef en Spinozahof richting de New Farm voor een bezoek aan Eiber Bier, Bakkerij Loselotte en Yespers. Daarna naar de sociale onderneming De Prael. (ongeveer 6 km)

De ondernemers van de Grote Markt, samen 8 horecagelegenheden, zetten zoveel mogelijk in op biologisch, lokaal, duurzaam, sociaal verantwoord, verspillingsvrij, verpakkingsarm en een korte keten. Niet alles kan, want de klant wil (nog) niet overal een eerlijke, werkelijke prijs voor betalen en ze moeten publiek ook niet wegjagen. Want uiteindelijk wil je zoveel mogelijk mensen bereiken. Waar kan in samenwerking met andere ondernemers, om bijvoorbeeld gezamenlijk logistiek af te stemmen om transport km te verminderen. Hier communiceren zij weinig over, omdat zij het niet bijzonder vinden, maar normaal.

image

Het korenhuis werd als korenbeurs gebouwd in 1662-1663, aan de Prinsegracht in Den Haag. Het was een gebouw waar koren werd opgeslagen en verhandeld. De korenmarkt werd gehouden op maandag en vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur. Het gebouw werd gebouwd in classicistische stijl. Voor het ontwerp was waarschijnlijk Urbanus Talibert van Yperen verantwoordelijk, die ook het tuchthuis had ontworpen, iets verderop aan de Prinsegracht.[1] Urbanus van Yperen was naast architect ook kunstschilder en een van de oprichters van Confrerie Pictura, die een etage in het korenhuis zou gaan huren.[2] Het gebouw is van 1663 tot 1867 gebruikt als korenbeurs, waarna de markthal op de begane grond werd ingericht tot hulpwaag voor varkens.

De graanhandelaren maakten nooit van het hele gebouw gebruik. Zij benutten slechts de begane grond voor de handel en de zolder om graan op te slaan. De verdieping van dit drie lagen tellende gebouw, werd al vanaf de oplevering verhuurd voor sociale- en culturele doelen. Zo had het gilde van zadelmakers en karosmakers er vergaderruimte.

Beeld: Herman Dekker

Vanaf 1612 werd vanaf de Brouwersgracht de grachtengordel in zuidelijke richting gegraven. De gracht dankt sinds 1594 zijn naam aan de vele bierbrouwerijen die in de zestiende en zeventiende eeuw in deze buurt waren te vinden. Vanaf 1782 zit aan de Brouwersgracht bij de Driehoekstraat de laatste Amsterdamse distilleerderij van jenever en likeuren: De Ooievaar. De meeste pakhuizen, gebouwd voor de opslag van goederen, zijn omgebouwd tot woonhuizen. In het pand op nr. 276 was vroeger de Dienst van het IJkwezen gevestigd; tegenwoordig zit er het Mondriaanfonds.

image

Gelegen aan de Brouwersgracht, Spijkermakersstraat en het Buitenom, ligt het Pandercomplex. Het voelt als een oase in het centrum van Den Haag wanneer je door de poorten van het complex het Binnendoor, ook wel ‘het Panderplein’, op komt. Op het plein is sinds 2010 een binnenstadsvolkstuin gecreëerd wat zorgt voor verbinding en interactie tussen de bewoners en de bezoekers. En dát is een van de kernwaarden van de vereniging Wonen Werken Pander. De oude meubelfabriek Pander is eind jaren tachtig omgebouwd tot een woon-werkgemeenschap waarin mensen van jong tot oud en van allerlei slag samen streven naar een ideale leefomgeving. Een veilige plek midden in de stad waar je weet wie je buren zijn en waar je actief met elkaar en de plek waar je woont bezig bent om het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Lang, heel lang geleden, toen de straten nog gehuld gingen in de dikke dampen van de steeds meer oprukkende industrialisatie, bloeide er in het oude Haagsche centrum een fabriek van jenevers, bitterextracten en likeuren. Van Kleef stoomdistilleerderij 1ste klasse, opgericht door Lamberthus Theodorus Van Kleef, is gevestigd aan de Lange Beestenmarkt, in het oude Centrum van Den Haag. Een grote verscheidenheid aan dranken werd er gestookt welke in de aangrenzende slijterij werden verkocht.

image

Een stads-oase, begonnen op een plek waar getippeld en gedeald werd op een braakliggend terrein. Inmiddels met recht een oase waar ruim 20 nationaliteiten samen de tuin beheren, een wekelijks diner hebben en vele andere activiteiten samen ontplooien. Dit buurtinitiatief is een groene ontmoetingsplek waar je mensen uit je buurt écht leert kennen door te tuinieren, te klussen en samen te eten. Mensen die onderdeel zijn van een gemeenschap, die een netwerk hebben om zich heen, zijn veerkrachtiger en gezonder. Als je iets overkomt dan ken je mensen die je helpen. In goede tijden help jij de ander. Dat geeft een goed gevoel. Eten, buiten komen, elkaar ontmoeten, dat is de basis van de opbouw van dit soort gemeenschap. Hoe we eten, wonen, leven, werken heeft invloed op onze omgeving en andersom. Op de plekken waar mensen gezond honderd worden staat de mens – het leven zelf – centraal. Uit schijnbaar kleine menselijke ervaringen (samen eten, een praatje op straat, elkaar helpen) ontstaan gemeenschappen, groepen mensen die zich met elkaar en de plek waar ze wonen verbonden voelen. De Spinozahof is op deze manier een voorbeeld van een gezonde voedselomgeving: ontmoeten, contact met voedselproductie en met elkaar eten, en je kan hier trouwens ook je pakketje van LekkerNassuh afhalen op woensdag.

https://www.stadsoasespinozahof.nl/

 

image

The New Farm is een gestapeld ecosysteem van maakbedrijven waar de circulaire economie, sociale innovatie en voedselproductie centraal staan. 

https://thenewfarm.com/

image

De brouwerij van Eiber Bier is gevestigd in Den Haag. Sinds 2016 brouwen wij verschillende speciaalbieren: Goede doordrinkers, vol smaak. Basisbieren in combinatie met exclusieve en seizoensbieren, waarbij wordt geëxperimenteerd met lokale ingrediënten en verrassende combinaties.

Daarnaast zoeken wij in onze bieren altijd naar een connectie met Den Haag. Bijvoorbeeld door een speciaal lokaal ingrediënt toe te voegen aan het bier.

Met onze brouwerij op de zesde etage zijn wij de hoogste brouwerij van Nederland. Kom langs bij onze unieke locatie en geniet van het mooiste uitzicht op de stad.

https://eiberbier.nl/

Liselotte bakt al jaren voor LekkerNassuh. Waarom ze dit doet heeft vooral te maken met de relatie met boeren. En juist met brood is het interessant om te weten, dat we van onze granen vaak de herkomst niet weten. Maar van het brood dat ze vandaag gebakken heeft, weten we de herkomst wel: Markelokaal, dat is een initiatief in Markelo. De mensen daar zijn een soort plattelands lekker nassuh: hun motto 'gewoon met elkaar'. Ze kweken tarwe en rogge op randjes land die over zijn in de omgeving van Markelo. Er zijn meer van dit soort initiatieven in Nederland, bv. Graangeluk bij Bennekom - zie folder en de GRaanrepubliek in Groningen. in zeeland bestaat al heel lang de Zeeuwse vlegel, allemaal plaatsen waar mensen weer van akker tot bakker samenwerken

image

Hallo, ik ben yesper. Welkom. Fijn dat je langskomt!

In 2014 ben ik begonnen aan een reis om onze voedselketen te veranderen. Op naar een voedselsysteem wat bijdraagt in plaats van afbreekt! En dat kan met heel lekkere en bijzondere producten!

Ik noem dat Nieuwe Natuur. Lekkere producten (voor jou), duurzamer geproduceerd (voor onze planeet) én inclusiever gemaakt (voor de mensen in de voedselketen).

Onze missie
Ons voedsel moet weer waardevol worden!
Dat vraagt om een nieuw voedselsysteem waar we én inclusiviteit én duurzaamheid combineren. Die twee horen bij elkaar en versterken elkaar!

https://www.yespers.com/

 

image

De Prael gelooft in betekenisvol werk. Met een groep getalenteerde collega’s, onze helden, werken we aan ons eigen bier. De Prael biedt zo veel mogelijk werkplekken aan mensen die ergens anders lastig aan een baan komen. Geen dagbesteding of bezigheidstherapie maar gewoon stoer werk. Wij zijn trots op iedereen die ons bier schenkt en drinkt. Al sinds 2001.

Sinds april 2018 is De Prael Den Haag aan het Esperantoplein gevestigd. Net als alle andere vestigingen heeft De Prael Den Haag dezelfde missie: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan werk helpen. 

Elke dag doen onze medewerkers hun best om onze gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Behalve dat men bij ons heerlijk kan eten en drinken, brouwen wij hier ook onze eigen bieren. Onze uitblinker is natuurlijk De Haegsche Prael, die sinds 2020 gebrouwen wordt. 

We moedigen onze medewerkers aan om hun creativiteit los te laten waardoor we elke week weer verrassende gerechten en bieren kunnen serveren op een locatie waar een warme sfeer heerst. 
Geen dag is hetzelfde bij De Prael Den Haag en dat maakt onze locatie zo uniek. https://www.depraeldenhaag.nl/

We sluiten deze ontdekkingstocht af met een proeverij van heerlijkheden in dit mooie bedrijf met prachtige missie!