Inbreng vanuit Ons Eten en de Haagse Voedselraad voor het Klimaatakkoord

image

Voedsel draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde: 30% van de uitstoot wordt
veroorzaakt door ons voedselsysteem. Industriële veeteelt (inclusief de import van soja als veevoer)
en voedselverspilling van boer tot bord zijn daarin de belangrijkste oorzaken. Dit wordt ook bevestigd
in het CE Delft rapport over de klimaatimpact van voedsel voor de Gemeente Den Haag.


Daarnaast kan voedsel een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en de burgers en boeren in de
regio en ook verder weg weerbaarder maken tegen klimaatverandering. Nederland produceert veel
voedsel voor export, maar importeert ook veel voedsel. Door meer lokaal te produceren, worden we
minder afhankelijk van internationale ketens die steeds kwetsbaarder worden (klimaat, oorlog, etc)


Lees hier we vanuit voedsel in het klimaatakkoord willen zien.

Wethouder Voedsel neemt 'Eerste aanzet tot Haagse Integrale Voedselvisie' in ontvangst

image

Op 15 maart overhandigde een delegatie van de Haagse Voedselraad (HVR) bij De Participatie Keuken een ‘Eerste aanzet tot een Integrale Voedselvisie voor Den Haag en omstreken’ aan wethouder Voedsel Arjen Kapteijns.

Coördinator HVR Frank Mechielsen: “Met deze eerste aanzet delen wij met de wethouder onze inzichten over hoe een slagvaardige voedselvisie voor onze stad en ommelanden eruit zou kunnen komen te zien. Tevens roepen we het College bij monde van de wethouder op om samen met de HVR en alle andere belanghebbenden het formuleren van een actuele en doeltreffende voedselvisie te versnellen. Eerder al sprak het College zich in het Collegeakkoord uit om de voedselstrategie van tien jaar geleden te actualiseren.”
 
In een eerste reactie zegt wethouder Voedsel Arjen Kapteijns: “Ontzettend goed om langs te kunnen komen bij de Haagse Voedselraad. Het was mooi om de voedselvisie op deze inspirerende plek te krijgen. De Participatie Keuken is een voorbeeld van hoe eten mensen samenbrengt. Er zijn zeker genoeg aanknopingspunten in de voedselvisie om mee aan de slag te gaan. Ik kijk daarom ook uit naar een prettige samenwerking.”
 
“Onze inzet is dat een integraal voedselbeleid een prominente plek krijgt binnen de gemeente, omdat dit direct raakt aan veel grote opgaven waarvoor de gemeente zich gesteld ziet”, vertelt Frank Mechielsen. “De huidige voedselketen heeft een bijzonder grote impact op natuur en milieu, en op onze gezondheid. Daarnaast gaat het onder meer om het bieden van een toekomstperspectief aan boeren rond de stad en het genereren van banen in een meer circulaire, natuurinclusieve landbouw, en uiteindelijk ook het kunnen vlottrekken van de woningbouw. Lokaal en regionaal liggen er tal van kansen om daaraan bij te dragen; kansen die de gemeente kan benutten. In ons discussiepaper doen wij concrete voorstellen voor de uitvoering van een integrale voedselvisie voor onze gemeente. In onze stad en ommelanden zijn nu al talrijke initiatieven te vinden waarvan we kunnen leren en waarop we kunnen voortbouwen.”
 
Daarbij onderscheidt de HVR vier dragende thema’s; Participatie en democratie, Gezonde voedselomgeving, Duurzame voedselproductie en korte ketens, en Circulaire economie en innovatief ondernemerschap. Per thema stelt de HVR concrete aanbevelingen voor, waaronder het stimuleren van groene buurthuizen, tegengaan van voedselverspilling, ontwikkelen van gezonde bodems, meer zeggenschap voor bewoners bij lokale inrichting, maar ook aanpak van overvloed aan fastfood, geven van het goede voorbeeld bij inkoop catering binnen semi-overheidsinstellingen et cetera.
 
“Waar de overheid de burger kan verleiden, moet je als overheid verleiden. Waar de overheid kan dwingen, moet de overheid gewoon dwingen. Maak een duurzaam eetpatroon gewoon logisch”, aldus Marianne Edixhoven, oprichter van het groene buurthuis StadsOase Spinozahof en lid van de HVR. In de stadoase Spinozahof verbouwen buurtbewoners gezamenlijk voedsel, houdt Lekkernassûh een van haar wekelijkse markten, en hebben deelnemers een gemeenschap opgebouwd die integratie, zelfredzaamheid en saamhorigheid bevordert. De deelnemers ervaren aantoonbaar minder eenzaamheid. Marianne Edixhoven: “Het College zou zich kunnen inzetten meer van dit soort buurtinitiatieven te stimuleren.”
 
De Haagse Voedselraad roept de wethouder dan ook op om zijn verantwoordelijkheid te nemen in het creëren van een leefomgeving waarin gezond en betaalbaar voedsel voor iedereen een basisrecht is. Het College kan scholen stimuleren om voedseleducatie en kooklessen op te nemen in hun curriculum (door gebruik te maken van de Gezonde School, Jong Leren Eten en andere bestaande programma’s) en faciliteren dat er schooltuinen komen in de nabijheid van elke school, of op het schoolplein of in samenwerking met goed bereikbare groene buurthuizen. 
 
De overhandiging van de discussiepaper vond plaats bij De Participatie Keuken in Moerwijk in aanwezigheid van naast eerdergenoemden ook de leden Liane Lankreijer, Miriam Offermans en Frans van der Steen, en ambassadeur Ben Lachhab. Ben Lachhab, tevens oprichter van De Participatie Keuken: “We praten over armoede en slechte levensstijl, maar vergeten soms dat het om overleven gaat. Wat nodig is, is om mensen moreel te ondersteunen en sterk te maken zodat ze bewuste voedselkeuzes kunnen maken.” 
 
De Haagse Voedselraad zet zich, net als de andere Voedselraden in binnen- en buitenland, dagelijks in om een gezond en duurzaam voedselbeleid tot het nieuwe normaal te maken. In buurlanden zoals Duitsland (met meer dan 70 voedselraden) zijn voedselraden al geworteld waarin burgers volop participeren in wat letterlijk hun directe en eigen (voedsel)leefomgeving is. Daarmee groeit het ‘burgerbewustzijn’ idem dito. 
 
Marinke van Riet, chief weaver van Europese beweging Healthy Food Healthy Planet en ambassadeur van de HVR: “De Haagse Voedselraad zoekt bewust de verbinding met de burgers en voedselinitiatieven in de stad. En zet hiermee een duidelijke beweging in van machteloze consument naar krachtige voedselburger; wat Healthy Food Healthy Planet ook nastreeft op Europees niveau. De al jaren groeiende en intrinsiek gedreven beweging van inwoners en lokale ondernemers om te streven naar een duurzamer, gezonder en meer sociaal verantwoord voedselsysteem zou een enorme boost krijgen indien ook de gemeente hierin de rol gaat spelen die past bij haar omvang en verantwoordelijkheid. Dit vraagt om een stevige verankering van een interdisciplinair voedselteam in de gemeentelijke organisatie.”

Lees ons discussiepaper ‘Eerste aanzet tot een Integrale Voedselvisie voor Den Haag en omstreken', dat een uitnodiging vormt naar verdere verbindende gesprekken met de gemeente en de inwoners van onze stad & ommelanden, hier.

image

De Haagse Voedselraad is verheugd dat het nieuwe college van de gemeente Den Haag heeft aangekondigd in het Collegeakkoord de huidige voedselstrategie (uit 2016) te willen “actualiseren in gesprek met Haagse organisaties en bewoners". Ook is de Haagse Voedselraad blij met de constatering dat het onderwerp voedselstrategie nu stevig politiek verankerd is in de portefeuille van de wethouder Duurzaamheid en Energietransitie Arjen Kapteijns.  
 
“Het nieuwe college geeft hiermee een duidelijk signaal af voorstander te zijn van een integraal voedselbeleid voor een gezonde en veerkrachtige stad. En daarnaast ook oor te hebben voor de oproep van meer dan 50 organisaties, instellingen en bedrijven alsook betrokken bewoners om voedselbeleid tot prominent onderdeel van het gemeentelijk beleid te maken”, aldus Frank Mechielsen namens de Haagse Voedselraad. 

Voor het Coalitieakkoord gemeente Den Haag 2022-2026 klik hier door naar het persbericht op denhaag.nl.
 
Mechielsen vervolgt: “Voedselbeleid raakt aan vele grote opgaven waar de gemeente Den Haag voor staat die ook zo benoemd zijn in het nieuwe collegeakkoord: preventie, armoede, participatie, verduurzaming en ontmoeten in de openbare ruimte. Op al die terreinen van het gemeentelijk beleid is heel weinig aandacht voor de kansen die voedsel biedt en het is te versnipperd. De stad heeft een gemeentelijk integraal voedselbeleid hard nodig”. 
 
De Haagse voedselraad ziet uit naar samenwerking met de Gemeente Den Haag om de huidige voedselstrategie te herijken langs de volgende speerpunten: participatie en democratie, gezondheid en voedselomgeving, circulaire economie en innovatief ondernemerschap. “We geven de nieuwe wethouder graag in overweging een interdisciplinair voedselteam te benoemen om daadwerkelijk tot een integraal voedselbeleid te komen”, aldus Liane Lankreijer namens de Vereniging Ons Eten, de initiatiefnemer van De Haagse Voedselraad.