Ga naar inhoud

Een vers broodje met lokale gezonde ingrediënten uit de Haagse regio

We zijn zeer verheugd om vanuit Ons Eten Den Haag het proces te begeleiden van het Haagse Broodje. 

Een Haags broodje is een perfect middel om makers en eters te informeren, te inspireren, te motiveren en te mobiliseren om lokaal geproduceerd voedsel te omarmen. Van een anoniem voedselsysteem naar transparantie waarin je weer weet wie je eten maakt, hoe en waarom in harmonie met de natuur. Door samen te werken in een korte keten werken we aan betaalbare lokale verse producten, die toegankelijker zijn voor meer mensen in Den Haag in een transparanter systeem. Dit is niet alleen beter voor ons, maar ook voor de aarde. 

De partijen Pilot duurzame CAO Rijk, provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag zetten zich met de ontwikkeling van een lokaal, plantaardig, gezond en duurzaam broodje Den Haag in voor een nieuwe regionale voedselketen. 

Dit unieke gezamenlijke project kan een belangrijke rol spelen in de verdere opbouw van een ‘nieuw’ lokaal en gezonde voedselketen. Het zou voor de betrokken partijen als katalysator kunnen werken, om in de regionale voedselketen een samenwerkingslogica te stimuleren en concrete samenwerkingsverbanden te creëren. Samen kan een sociaaleconomisch netwerk met een gedeeld belang opgebouwd worden: de productie en consumptie van waardevolle, gezonde en lokale producten.

De pilot duurzame CAO Rijk is een gezamenlijke afspraak van de vakbonden en de Werkgever Rijk. In de nieuwe CAO Rijk 2024-2025 is een vervolg van de pilot afgesproken. De veertien experimenten uit de eerste etappe zijn verdeeld over zeven impact projecten, waaronder het project Eten & Drinken. De ontwikkeling van een lokaal en duurzaam broodje voor in de overheidsrestaurants is de tweede etappe en vindt plaats binnen het impact project Eten & Drinken.

De Voedselvisie van de Provincie Zuid-Holland (PZH) beoogt een duurzaam, gezond en innovatief voedselsysteem te creëren door middel van zeven ambities: Voedsel uit de regio,  gezonde keuzes voor inwoners,  Zuid-Holland als gidsregio voor duurzame voedselproductie,  zero-waste, toekomstperspectief voor agrariërs,  nieuwe eiwitbronnen en biotechnologie als motor. De ontwikkeling van een lokaal en duurzaam broodje past in  deze ambities.

In de nieuwe Haagse Voedselstrategie beschrijft de gemeente hoe ze aan de slag gaat met voedsel. De Voedselstrategie kijkt integraal naar de rol van voedsel in Den Haag, rekening houdend met keuzevrijheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid. De gemeente zet in op zoveel mogelijk plantaardig, gezond en lokaal geproduceerd voedsel. Ze stuurt hierbij op de vier pijlers van het “Het Haagse Bord”: duurzaam, eerlijk en smaakvol eten; gezonde keuzes; oog voor elkaar en korte, circulaire en veerkrachtige ketens. De ontwikkeling van een lokaal en duurzaam broodje is onderdeel van de laatste pijler.

Het is onze ambitie om het eerste concept broodje net iets voor de gemeenteraad verkiezingen van 2026 gereed te hebben. De officiële lancering in overheidsrestaurants staat gepland in de Week van de Biodiversiteit in mei 2026. 

We werken met heel veel partners in de voedselketen om dit broodje werkelijkheid te maken.

Onze samenwerkingspartners:

  • Hutten Catering
  • Compass Group
  • FutureUp (MVO Nederland)
  • Het Nieuwe Nassen
  • Rotterdam de Boer Op!
  • Het GraanCollectief
  • De Hagedis
  • De Vrije Tafel
  • De Grote Markt Den Haag
  • BEUKK
  • Oregional

Projectleider Rosa de Nooijer

rosa.denooijer@gmail.com 

https://www.linkedin.com/in/rosa-de-nooijer/

06 - 1234 5678

Projectleider Marco Swart

mfa.swart@gmail.com

https://www.linkedin.com/in/swartmarco/

06 - 8134 1798