Bericht

Onderzoek schoolmaaltijden: Een gezonde voedingsbodem

Geplaatst op 4 juni 2024, 16:30 uur
Illustration

Het afgelopen najaar en begin dit jaar heeft Nienke de Ronde, in opdracht van de Haagse Voedselraad, onderzoek gedaan naar schoolmaaltijden in Den Haag. Er werd gekeken hoeveel scholen gebruikmaken van het gratis schoolmaaltijdenprogramma en of deze maaltijden voldoen aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit onderwerp is momenteel zeer actueel, vooral na de brandbrief die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. In deze brief doen meer dan 2100 scholen een dringende oproep aan de Kamer om door te gaan met het verstrekken van gratis schoolmaaltijden.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste scholen in Den Haag die gratis schoollunches aanbieden, voldoen aan de richtlijnen. Van de 15 geïnterviewde scholen voldoen er 11 volledig. De Haagse Voedselraad beveelt aan dat alle schoollunches voldoen aan de Schijf van Vijf, omdat gezonde voeding cruciaal is voor de gezondheid en prestaties van leerlingen.

Er is ruimte voor verbetering, vooral bij scholen die zelf de lunch verzorgen. Aanbevelingen omvatten het gebruik van volkoren producten, zachte smeervetten, gezond beleg en gezonde dranken.

Een grotere gezondheidswinst kan worden behaald als alle basisscholen deelnemen aan het landelijke Programma Schoolmaaltijden, waarbij ze leren van scholen die al gratis lunches aanbieden. Deelname aan dit programma zou moeten voldoen aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten wil de Haagse Voedselraad in gesprek met de gemeente Den Haag, scholen en gezondheidsinstellingen om deelname aan het gratis landelijke Programma Schoolmaaltijden te stimuleren en te verbeteren.

Verder lezen:

Deel dit: