Bericht

Voedselfietstocht: 6 juli 🌱🚲

Geplaatst op 9 juli 2024, 16:48 uur

Voedselfietsers horen boeiend verhaal over bijen, leren waar hun eten vandaan komt en zien de kracht van burgerinitiatieven.

Op zaterdag 6 juli organiseerde we vanuit Ons Eten een voedsel fietsexcursie i.s.m.  de Haagse Imkervereniging, Land van Ons Wassenaar en de regeneratieve tuin WIJdehorst. Deze excursie bood mensen een ontdekkingsreis door de wereld van duurzame landbouw, biodiversiteit en lokale voedselproductie.

De fietstocht startte vanuit de Gymzaal, thuis van de Haagse voedselbeweging in de binnenstad van Den Haag en leidde naar de Haagse Imkervereniging gelegen op een deel van het landgoed Reigersbergen. Hier vertelde imker Paul van Rooijen over de cruciale rol van bijen en andere bestuivende insecten in de voedselproductie en hun impact op biodiversiteit. Daarna vervolgde de tocht naar tuinderij WIJdehorst in Wassenaar. Dit perceel, eigendom van Land van Ons, is een groene oase waar tuinder Erwin de Jong, samen met een grote groep vrijwilligers, hard werkt aan het produceren van voedzaam voedsel voor de stad. Hier werd de kracht van mensen zichtbaar: burgers nemen het heft in eigen handen en werken aan noodzakelijke transities in het voedselsysteem.

Erwin de Jong, de pachter op WIJdehorst bood een unieke kans om te zien waar voedsel vandaan komt. De rondleiding langs de teeltbedden en kleurrijke bloemenvelden toonde hoe regeneratieve landbouw bijdraagt aan een gezond ecosysteem en duurzaam voedsel. Op een kleine markt waren lokale producten van Land van Ons te koop.

Tijdens de fietstocht was het de hele weg droog, maar op weg naar huis vanuit Wassenaar hebben tal van voedselfietsers een nat pak gekregen. Het was meer dan de moeite waard deelden zij met ons bij hun thuiskomst.

Deel dit: