Bericht

Interview onderzoeker van Schoolmaaltijden in Den Haag: Nienke de Ronde

Geplaatst op 25 juli 2024, 12:48 uur
Illustration

 1) Kan je iets meer over jezelf en je studierichting vertellen en waar jouw onderzoek over ging?

Ik ben Nienke de Ronde, 21 jaar oud en begin in september aan mijn laatste jaar van de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Via Marianne Edixhoven van Stadsoase Spinozahof ben ik in contact gebracht met de Haagse Voedselraad. Tijdens mijn stageperiode heb ik een onderzoek mogen uitvoeren naar het aanbod schoolmaaltijden in de gemeente Den Haag. In het specifiek heb ik onderzocht hoe de JEF-gecertificeerde schoolmaaltijden eruitzien en in hoeverre deze voldoen aan de richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

 

2) Welk advies zou je scholen willen geven op basis van jouw onderzoek?

Ik heb gemerkt dat scholen echt hun best doen om een lekkere en voedzame maaltijd te verzorgen voor hun leerlingen. Als advies zou ik scholen willen meegeven vooral door te gaan met het aanbieden van de maaltijd, omdat ik heb gezien dat leerlingen over het algemeen enthousiast zijn. Daarnaast zou ik scholen aanraden kritisch te kijken naar de maaltijd die zij aanbieden. Zo kan een lunch met een kleine aanpassing nog gezonder gemaakt worden, door bijvoorbeeld te kiezen voor enkel volkorenbrood in plaats van witbrood of door vruchtendrank te vervangen door melk, thee of water.

 

3) En welke andere instanties of organisaties zou je willen adviseren op dit onderwerp en waarom?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat scholen positieve stappen zetten tot een gezonde schoolmaaltijd. Toch is er variatie in de naleving van de richtlijnen Schijf van Vijf in de dit komt omdat er vanuit het Programma Schoolmaaltijden en het JEF geen voorwaarden zijn verbonden aan waar de schoolmaaltijd uit moet bestaan. Om naleving van de richtlijnen Schijf van Vijf in schoolmaaltijden te verbeteren zou ik het Programma Schoolmaaltijden adviseren om als voorwaarde voor deelname aan het JEF-programma te stellen dat wordt voldaan aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Hierbij kunnen de vijf pijlers, opgesteld door het Voedingscentrum, als leidraad worden gebruikt: 1. Altijd groente en fruit, 2. Kies volkoren, 3. Zachte smeer- en bereidingsvetten, 4. Ga voor gezond beleg, 5. Ga voor dranken zonder suiker.

 

4) Wat vond je het leukste aan je stage en onderzoek?

Het leukste van de stage vond ik de vele mensen die ik heb mogen ontmoeten. Zo heb ik veel geleerd van collega’s tijdens de vergaderingen met de gezonde voedingsbodem (onderdeel van de Haagse Voedselraad). Daarnaast vond ik het bijzonder dat ik een kijkje mocht nemen op verschillende scholen om interviews af te nemen over de maaltijd die zei aanbieden. Hierbij heb ik leuke gesprekken gehad met docenten, conciërges en kinderen over wat er gegeten wordt op school en welke ervaringen ze hebben met de maaltijd die ze aanbieden. Als laatste zijn de onderzoeksresultaten samen met mijn stagebegeleiders, Miriam Offermans en Margret Ploum, voorgelegd aan de gemeente Den Haag en aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ik vond het speciaal dat ik via de Haagse Voedselraad het onderzoek aan hen mocht voorleggen.

Kortom; het was een uitdagende, leerzame en waardevolle stage! :)

Lees hier het volledige onderzoek: https://ons-eten.nl/onderzoek_schoolmaaltijden