Jitske Bloemsma

Ondernemer
Wie ben je & op welke wijze ben je (professioneel) bezig met voedsel?
Hoi ik ben Jitske en woon in Den Haag met mijn vriend. Ik probeer regelmatig te sporten (pullka, krachttraining bij mevrouw spierbal en yoga). Bij pullka ben ik een tijdje trainer geweest. Mocht je het niet kennen, en houden van sporten in de natuur, dan zeker even opzoeken.

Ik probeer zo veel mogelijk balans te vinden in werken in loondienst, voor mijn eigen bedrijf en vrijwilligerswerk. Om mijn vaste lasten voor een groot deel te kunnen betalen werk ik bij De Kruidentuin in de Bankastraat. Dit is een natuurvoedingswinkel vergelijkbaar met Odin en Ekoplaza, maar dan een eenmanszaak en wat kleiner.

Vrijwilligerswerk doe ik voornamelijk bij Lekkernassuh, omdat ik dit de meest leuke en leerzame plek in Den Haag vind. Lekkernassuh staat voor een lokaal voedselsysteem en is een volledig, door vrijwilligers, zelfsturende organisatie. Lekkernassuh heeft mij een heel andere kijk op ondernemerschap gegeven.

De meeste tijd stop ik in het bedrijf/initiatief GoedEten dat ik mede opgericht heb. GoedEten is op dit moment twee dingen. Allereerst is het een maaltijdbestelplatform waar je als klant dagvers bereide duurzame maaltijden kan bestellen, te vinden op goedeten.online (27 maart 2022 zijn we live gegaan).

Ook is GoedEten een coöperatie van koks in De Haag die met elkaar dingen delen, zoals inkoop, gebruik van een keuken, bezorging naar de klant, etc. Deze koks bereiden maaltijden voor het maaltijdbestelplatform van GoedEten. Meer info te vinden op goedetendenhaag.nl.
Wat maakt dat je doet wat je doet?
Mijn missie is om in de maaltijdbezorgmarkt meer duurzame alternatieven te bieden en hiermee andere lokale spelers te verbinden met de klant. Dit is wat ik Den Haag en haar inwoners wil geven. Ik ben hiermee begonnen in 2014 toen ik GoedEten startte een tijd waarin er nog op een andere manier naar duurzaamheid gekeken werd.

Ik word er heel blij van om steeds meer mensen te ontmoeten met eenzelfde soort missie en kijk op de voedselindustrie en economie. Wanneer je, voor je gevoel, een grote strijd te strijden hebt is het erg fijn om te merken dat er meer mensen zijn die strijden. En zo voelt de strijd ineens een collectief en ontstaat er reëel toekomstbeeld.
Wat breng je mee naar ons gemeenschappelijke voedsellandschap?
Wat ik kan meenemen als lid van de Voedselraad is mijn kennis van horeca en specifiek de markt van maaltijdbezorgplatforms. Tevens heb ik vijf jaar een eigen horecazaak gehad en heb ik veel ervaring met leidinggeven, management en organisatie.

Door mijn ervaringen bij Lekkernassuh heb ik tevens geleerd hoe je als organisatie zelfsturend kan zijn en dit voeren we door in het GoedEten initiatief. Ik weet het e.e.a. van financiën en ben dol op het anders kijken naar eigendom, geld en economie, zodat ook met die verandering socialer en duurzamer ondernomen kan worden.

Ik zou het fijn vinden om mijn rol binnen de voedselraad goed af te kaderen. Ik hou zelf erg van structuur, planning en duidelijkheid en geloof dat, door dit te faciliteren, een groep mensen samen op een fijne manier stappen kan zetten. Deze behoefte heb ik zelf, maar ik ben ook goed in het faciliteren ervan. Ik zou mij prima kunnen vinden in een, voor andere misschien saaie, secretariële rol.