Project
Lopend

Gezonde Voedingsbodem

Geplaatst op 5 december 2022, 07:00 uur
Illustration

De Haagse Voedselraad organiseert in samenwerking met Gezond en Gelukkig Den Haag, de provincie Zuid-Holland, Jong Leren Eten Zuid-Holland en GGD Haaglanden bijeenkomsten en activiteiten over gezondheid in relatie tot voedsel.

We verdiepen ons in de samenhang tussen voedsel en gezondheid: Wat heeft een gezonde bodem te maken met gezond voedsel? Wat heeft dat te maken met onze welvaartsziekten? En hoe werkt je sociale, culturele en fysieke omgeving in op je gezondheid?

De urgentie is groot: Den Haag heeft veel mensen met obesitas en diabetes, deze ziektes hangen samen met leefstijl, maar ook met andere factoren: de leefomgeving, met armoede en de stress om te overleven. Door samen te werken in de praktijk van professionals en initiatieven in de stad is hier nog een hoop te winnen. We weten dat de factoren niet los staan van elkaar; we kennen allemaal plekken, voorbeelden en verhalen waar een deel van deze problematiek wordt aangepakt. Maar we weten ook dat er nog veel meer synergie zou kunnen zijn als we de perspectieven op dit complexe verhaal samenbrengen in een gemeenschappelijke horizon.

Toelichting

Op 28 september jl. organiseerden de organisaties een inspirerende bijeenkomst met bevlogen sprekers, die ieder vanuit hun eigen professie hun kijk op een gezonder voedselsysteem met ons deelden. Daarna was er tijd om elkaar te ontmoeten (als toekomstige samenwerkingspartners), onder het genot van een gezonde en duurzame avondhap. Doel van de avond was te ontdekken, hoe we samen zouden kunnen bouwen aan een gezamenlijk perspectief. Voor de Haagse Voedselraad zou dit een kunnen leiden tot een eerste advies aan de gemeente. Ook kan er bijvoorbeeld verbinding ontstaan tussen de leefstijlpraktijk ‘op straat’ en de inzichten uit de zorg, zodat interventies effectiever kunnen worden ingezet. 

Werkagenda 2023

Voor het aankomend jaar gaan we als samenwerkingsverband een werkagenda opstellen, die ons helpt om structuur te geven aan onze gezamenlijke activiteiten. Het stelt ons in staat om verder toe te werken naar adviezen voor de gemeente mbt een gezonde balans tussen voedsel, gezondheid en de stad. Vind je dit interesant en heb je daar wel ideeen bij? Stuur ons dan een mail via voedselraad@ons-eten.nl.

 

thema 
Gezond eten
Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Illustration
 

Deel dit: