Kennisbron

Recepten voor een gezonde stad

Geplaatst op 11 december 2022, 11:00 uur
Illustration
Omschrijving
Op 28 september 2022 organiseerde de Haagse Voedselraad in samenwerking met Gezond en Gelukkig Den Haag, de provincie Zuid-Holland, Jong Leren Eten Zuid-Holland en GGD Haaglanden een thema-avond over gezondheid.

We verdiepten ons in de samenhang tussen voedsel en gezondheid: Wat heeft een gezonde bodem te maken met gezond voedsel? Wat heeft dat te maken met onze welvaartsziekten? En hoe werkt je sociale, culturele en fysieke omgeving in op je gezondheid?

De urgentie is groot: Den Haag heeft veel mensen met obesitas en diabetes, deze ziektes hangen samen met leefstijl, maar ook met andere factoren: de leefomgeving, met armoede en de stress om te overleven. Door samen te werken in de praktijk van professionals en initiatieven in de stad is hier nog een hoop te winnen. We weten dat de factoren niet los staan van elkaar; we kennen allemaal plekken, voorbeelden en verhalen waar een deel van deze problematiek wordt aangepakt. Maar we weten ook dat er nog veel meer synergie zou kunnen zijn als we de perspectieven op dit complexe verhaal samenbrengen in een gemeenschappelijke horizon.

Op weg naar een gezonder voedselsysteem

Het was een inspirerende bijeenkomst met bevlogen sprekers, die ieder vanuit hun eigen professie hun kijk op een gezonder voedselsysteem met ons delen. Onder het genot van een gezonde en duurzame avondhap spraken we toekomstige samenwerkingspartners en bouwen we aan een gezamenlijk perspectief.

Iedere deelnemende organisatie en persoon kon vanuit deze inzichten haar interventies verrijken. Voor de Haagse Voedselraad zou het bijvoorbeeld kunnen leiden tot een eerste advies aan de gemeente. Ook kan er bijvoorbeeld verbinding ontstaan tussen de leefstijlpraktijk ‘op straat’ en de inzichten uit de zorg zodat interventies effectiever kunnen worden ingezet.

Tijdens deze bijeenkomst vroegen we Tim 'S Jongers (Wiardi Beckman Stichting), Albert Kooy (Dutch Cuisine) en Jamy Moussavi (huisarts) naar hun recept voor een gezonde stad. Hoe zij erover denken, zie je in de onderstaande video.

Deel dit: