Kennisbron

Podcast - Achter de Duinen

Geplaatst op 11 maart 2023, 11:00 uur
Illustration
Omschrijving

In deze aflevering van de podcast van Groen Links Den Haag praten Jarre en Lisa met Frank Mechielsen van Ons Eten, een organisatie die zich bezighoudt met het Haagse voedselsysteem. Hoe zorgen we voor gezond, duurzaam en lokaal voedsel in Den Haag? Je hoort het in Achter de Duinen.

Ons Eten is een organisatie die een groot aantal initiatieven in Den Haag met elkaar verbindt en ondersteunt. Misschien heb je wel van ze gehoord, denk bijvoorbeeld aan: Eetbaar Park, LekkerNassuh, winnaar van een Groen Lintje Haagse Zwam, ook winnaar van een Groen Lintje Stadsoase Spinozahof en de Participatiekeuken in Moerwijk. Ons Eten is deze initiatieven niet gestart, maar brengt ze samen, onder andere met een gemeenschappelijk overleg. En als mensen iets willen doen, maar ergens tegenaan lopen, heeft Ons Eten het “Kan Wel”-gesprek, waarin wordt uitgegaan van wat er wel kan.

Den Haag is best een groene stad, vertelt Frank, maar dat groen is ongelijk verdeeld. Ook hier zijn veel initiatieven, maar de gemeente zou die beter kunnen helpen. Een initiatief dat Ons Eten wil opstarten is de voedselraad. De vorm is nog open, maar een voedselraad kan de gemeente adviseren op het gebied van voedsel. Er is in Den Haag veel voedsel in de buurt, bijvoorbeeld groente en fruit in de kassen van het Westland en vis in de haven van Scheveningen, maar veel mensen weten dit niet.

GroenLinks Den Haag zet zich ook in voor een gezonde voedselomgeving. Wij willen het het aanbod vergroten de vraag stimuleren naar regionaal, duurzaam geproduceerd voedsel. GroenLinks wil experimenteren samen met wijk- en buurtinitiatieven met voedseltuinen en fruitparken. Natuur- en milieueducatie voor de jongste inwoners van Den Haag willen we uitbreiden met lessen over het verbouwen, klaarmaken en eten van voedsel.

De grote droom van Frank? Over vijf jaar komt minstens 30% van ons eten uit de Haagse regio!

Toelichting

Klik op onderstaande link en luister naar de 'Achter de Duinen podcast'.

Deel dit: