De zuivel en plantaardige route, voorheen de 'Boter, kaas en eieren' tocht. 

De weilanden rond Den Haag liggen op veen, hier is het te nat om bijvoorbeeld aardappels of graan te verbouwen. Gelukkig eten koeien wel graag gras en van hun melk maken we zuivel zoals boter, kaas en yoghurt en het vlees van de koeien kan ook gegeten worden. Zo zijn de typisch Hollandse landschappen ontstaan: weilanden met koeien. 

In deze route nemen we je vanaf de Tempel o.a. mee langs Spinozahof, Voedselbos Mariahoeve, BuitenPlaats Molenwei, Boerderij Akkerlust, Haagse Eitjes, Rechtstreex op de Binckhorst en meer. (ongeveer 17 km).

Grote Markt heeft als visie dat ze een plek zijn waar iedereen welkom is, en ze vinden duurzaamheid heel gewoon. Gewoon omdat we het samen beter moeten doen, daarom kiezen ze o om voorloper te zijn, bij duurzaamheid, maar ook bij emancipatie en andere belangrijke thema's die spelen zoals vluchtelingen. Gewoon, normaal om stappen te zetten, no nonsens. Omdat het zo gewoon is lopen ze er dus ook niet mee te koop, maar ondertussen wordt er wel gewerkt aan inkopen van dichtbij, veel komt van de Groene hart coöperatie, de bitterballen blijken van runderen uit natuurgebieden en bevatten bijvoorbeeld maar 1e nummer. Vlees komt uit Nederland en van een lokale slager. Gezond eten is normaal en een verantwoordelijkheid, hierin ook no nonsens van over de hele wereld, maar liever van dichtbij en met een goede duurzaamheid. Sinds kort is de Grote markt met 8 strandtenten emissieloos aan het rijden en bundelen ze transport bij aan- en afvoer. 

image

Op de Prinsegracht, die in 1640 werd gegraven, werd in 1650 het Boterhuis gebouwd door stadsarchitect Bartholomeus van Bassen (1590-1652). Het was al snel te klein, zodat in 1681, naast het Boterhuis, de grote Boterwaag wordt aangebouwd die uitsluitend voor de groothandel bestemd was. Tot 1 uur 's middags werd hier gehandeld in boter en kaas. 's Zomers begon men al om 7 uur, 's winters pas om 8 uur. De particulieren gingen naar het kleine boterhuis. Boven de linker poort staat het jaartal 1650. Achter het hek is het Boterstraatje met enkele huisjes. Boven de deur links van de poort is het stadswapen van Den Haag, de ooievaar.

 

Kalveren en andere runderen werden op de Kalvermarkt verhandeld. Deze werden per kar of schip (via de Nieuwe Haven of de Fluwelen Burgwal) aangevoerd. De Kalvermarkt was gedeeltelijk gracht, aangesloten op de Wijnhaven (na de demping Nieuwe Markt). Deze gracht ging door als slootje en liep dood op de Bagijnestraat. (Zie de kaart van Blaeu). Iedere diersoort had in Den Haag oorspronkelijk een ander handelscentrum. De namen Varkenmarkt, Lange en Korte Beestenmarkt en Riviervismarkt getuigen hiervan. De Kalvermarkt en omstreken stond bekend als een slechte buurt. Dicht erbij waren vele kroegen, louche hotels, enkele brouwerijen en floreerde de betaalde liefde. Op nr.9 was bordeel Madame Jeanne gevestigd.

image

Een stads-oase, begonnen op een plek waar getippeld en gedeald werd op een braakliggend terrein. Inmiddels met recht een oase waar ruim 20 nationaliteiten samen de tuin beheren, een wekelijks diner hebben en vele andere activiteiten samen ontplooien. Dit buurtinitiatief is een groene ontmoetingsplek waar je mensen uit je buurt écht leert kennen door te tuinieren, te klussen en samen te eten. Mensen die onderdeel zijn van een gemeenschap, die een netwerk hebben om zich heen, zijn veerkrachtiger en gezonder. Als je iets overkomt dan ken je mensen die je helpen. In goede tijden help jij de ander. Dat geeft een goed gevoel. Eten, buiten komen, elkaar ontmoeten, dat is de basis van de opbouw van dit soort gemeenschap. Hoe we eten, wonen, leven, werken heeft invloed op onze omgeving en andersom. Op de plekken waar mensen gezond honderd worden staat de mens – het leven zelf – centraal. Uit schijnbaar kleine menselijke ervaringen (samen eten, een praatje op straat, elkaar helpen) ontstaan gemeenschappen, groepen mensen die zich met elkaar en de plek waar ze wonen verbonden voelen. De Spinozahof is op deze manier een voorbeeld van een gezonde voedselomgeving: ontmoeten, contact met voedselproductie en met elkaar eten, en je kan hier trouwens ook je pakketje van LekkerNassuh afhalen op woensdag.

Het concept heeft als doel onze omgeving te verduurzamen en daarmee een betere toekomst te creëren voor iedereen. Hun vaste waarden zijn Duurzaam, Lokaal en Zelfgemaakt en dat betekent niet alleen het gebruik van duurzame producten, maar ook het onderhouden van duurzame relaties en het delen van hun kennis. Ethica restaurant, Dunne Bierkade 35, 2512 BD Den Haag

 

Kotrte stop bij deze moestuin door en voor de wijk. Verlaging drempel eten groente. Samen tuinieren, modus iedereen kan een half uur of 8 uur per week. Inzamelen compost, start van de Compostbakkers.

image

Voedselbos Mariahoeve is in 2021 begonnen met de aanplant van fruitbomen, notenbomen en fruitstruiken.

Elke tweede zaterdag van de maand hebben we van 13.00-15.00 werkdag en aansluitend een workshop over een thema dat met het voedselbos te maken heeft en proeven we hapjes en drankjes die met de oogst uit het voedselbos gemaakt zijn.

Een voedselbos is een manier om op een natuurlijke manier voedsel te telen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende lagen (van hoge bomen naar struiken en laaggroeiende planten). Het zijn voornamelijk vaste planten, anders dan bij een moestuin. In Voedselbos Mariahoeve werken vrijwilligers samen om het bos te onderhouden, te oogsten en om de oogst te verwerken. Voedselbos Mariahoeve is ook een plek waar mensen kunnen groeien. We geven jongeren een kans om kennis te maken met werken in de tuin, voedselproductie, horeca, hospitality, en tuinontwerp. Meer info:

Wat is een voedselbos?

https://ons-eten.nl/project/8639/voedselbos-mariahoeve---waar-natuur-en-mensen-kunnen-groeien

 

image

Maar liefst 31 stadse en dorpse amateurkunstenaars werkten gedurende een jaar aan een veertig meter lang en twee meter hoog schilderij. Tachtig vierkante meter acrylverf op canvas toont een ode aan het Zuid-Hollandse landschap, boeren en tuinders, de voedselketen, de geschiedenis en de toekomst. ‘Panorama Platteland Zuid-Holland’ is tot eind september elk weekeinde te bezoeken tussen 12 en 17 uur. Het panorama is een samenwerking tussen Stichting Make it Art Worthy en Stichting Molenwei.

Buitenplaats Molenwei

image

Wij zijn Rick en Demi van Boheemen van Boerderij Akkerlust in Stompwijk. Wij zijn de 6e generatie op Boerderij Akkerlust en hebben een melkveebedrijf met 200 melkkoeien. Van onze eigen melk maken wij ambachtelijk boeren ijs onder de naam De Dames van Akkerlust. Ons ijs is verkrijgbaar in hele en halve liters in verschillende winkels en supermarkten. Ook zijn wij in te huren met onze ijsfiets voor feesten en partijen om iedereen te voorzien van een heerlijk ijsje!

Op onze boerderij liggen 966 zonnepanelen zo hebben wij genoeg energie om de boerderij en ijsmakerij draaiende te houden en leveren we ook nog voor 65 huishoudens terug.

Naast de melkveehouderij en ijsmakerij heeft onze broer/zwager de verhuur/recreatie tak overgenomen. Zo kan je op onze boerderij komen overnachten, je verjaardag of kinderfeestje komen vieren, lekker komen BBQ’en en hebben wij verschillende teambulding activiteiten.

Voor meer informatie neem eens een kijkje op www.dedamesvanakkerlust.nl of www.hotelboerderij.nl

image

Deze eerste microversie van het Rondeel laat midden in de stad zien hoe moderne en diervriendelijke eierproductie in zijn werk gaat. In de Rondeelstal hebben kippen een prettig leven omdat ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. ‘Haagse Eitjes’ houdt 200 leghennen in een MicroRondeel, 

image

Korte keten initiatief. Eten met de seizoenen, minder niet-seizoensgebonden importeren is minder transport, weten wie je eten verbouwt voor een eerlijke prijs voor de producent. Je weet weer waar je eten vandaan komt.

De missie van Rechtstreex
Onze missie is om eten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten, zodat zoveel mogelijk van wat we eten van lokale boeren en makers komt. Zo willen we een transparante, sociale voedselketen bouwen. We delen informatie over de herkomst, teelt en prijsbepaling van producten. Een eerlijke prijs voor iedereen én iedereen in de keten krijgt weer een gezicht.

Lokaal
In een lokale keten krijg je veel meer mee wat het seizoen is. Door producten uit het seizoen te eten, eet je vers en met een zo laag mogelijke milieubelasting. Lokaal eet je producten van boeren en makers die je kent en bij wie je zelf langs kan gaan. Je eten en jijzelf raken sterker verbonden met de plek waar je leeft. Er ontstaat een sterkere verbinding tussen stad en platteland en het geeft je meer inzicht in jouw regio.

Door de korte afstanden is interactie tussen producent en consument beter mogelijk. Daarmee ontstaat wederzijds begrip, vindt er meer productinnovatie en verduurzaming plaats, is er minder foodwaste en meer diversiteit in producten. Door de korte afstand hoeven producten niet ver te reizen en zijn ze vers. In een lokale keten haal je de verborgen rijkheid aan boeren, makers en producten in jouw regio naar boven.

www.rechtstreex.nl