Christa Nieuwboer

Bewoner, Ondernemer, Professional, Actieonderzoeker/ontwerper
Wie ben je & op welke wijze ben je (professioneel) bezig met voedsel?
Ik help organisaties en/of bewoners om hun eigen situatie te onderzoeken en te verbeteren. In mijn inmiddels lange carrière is dat gegaan om o.a. jeugd, opvoeders, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, nieuwkomers en groene doeners. Ik faciliteer graag processen met allerlei creatieve werkvormen, ervarend wat het beste bij de situatie past. Verder ben ik als ecologisch ontwerper aangesloten bij het collectief Groene Gronden (i.o.). Wij zijn een club enthousiaste en creatieve vrouwen die samen de groene handen uit de mouwen kunnen steken. Mijn eigen focus ligt daarbij op collectieve eetbare tuinen. Als vrijwilliger ben ik actief in de Tuin van Oostduin (Wassenaarseweg).
Wat maakt dat je doet wat je doet?
Ik ben altijd weer onder de indruk van hoe ik kan leren van wat er groeit, bloeit en sterft in de natuur. Door een betere verbinding aan te gaan met de cycli van het leven weet ik me gedragen. Ik heb veel kennis over collectieve eetbare tuinen en wil mijn kennis en kunde graag inzetten voor meer 'groen doen'. En dan altijd vanuit 'groen beleven'. In de ontwerpen die ik, in co-design met belanghebbenden maak, zijn dan ook vaak creatief en verrassend lekker.
Waarom heb je je aangesloten bij Ons Eten?
Ik herken me in de missie van Ons Eten en denk dat we samen een sterke vereniging kunnen worden met meer impact dan ondernemers en individuen alleen. Na het bijwonen van een paar events besloot ik me aan te sluiten.
Wat breng je mee naar ons gemeenschappelijke voedsellandschap?
Ik heb kennis van buurtparticipatie, co-design en ecologie. Ik geef ook les (PO-WO) en heb lange tijd docenten en onderzoekers gecoacht (als lector in het HBO). Ik ben all-round onderzoeker, en heb een voorkeur voor participatief actieonderzoek. Ik geef graag leiding aan teams, maar ben absoluut geen manager. Ervaringen opdoen is de beste manier om een situatie/organisatie te leren kennen, dus als er een keer gekookt of geklust moet worden kan ik er ook bij zijn.
Voor praktische zaken zoals ecologisch ontwerp en aanleg van tuinen ben ik onderdeel van het collectief Groene Gronden (i.o.).
Wat kan de community van Ons Eten voor jou betekenen?
Tot nog toe heb ik de community leren kennen als een enthousiaste groep mensen met groene harten. Dat alleen al vind ik inspirerend en ondersteunend. In de toekomst wil ik graag betrokken zijn bij (strategische en/of praktische) ontwikkeling van initiatieven rond lokaal voedsel. Soms als vrijwilliger, soms ook als freelancer.